NRSO: De rope skipping bond van Nederland

Wat rope skipping precies inhoud

4 oktober 2018

Rope Skipping is een jonge sport die haar oorsprong heeft in het eeuwenoude ’touwtjespringen’. Rope Skipping is een sport die zowel individueel als in teamverband kan worden beoefend recreatief maar ook in wedstrijd vorm.

Rope Skipping…. Wie was er verantwoordelijk voor?
’touwtje springen’ is een bezigheid welke al eeuwen wordt beoefend over de gehele wereld. De eerste beoefenaars van het touwtje springen kwamen uit China, een spel genaamd 100 keer touwtje springen was één van de favoriete sporten tijdens het Chinese Nieuwjaar. En ook in Phoenicia, in het oude Egypte, werd het touwtje gebruikt voor het springen. Verscheidene schilders uit de Gouden Eeuw schilderden al touwtje springende kinderen.

Rope Skipping (of Jump Rope) kent zijn oorsprong uit Nederlandse kolonisten die het meenamen met hun reis over de Atlantische oceaan in de 17e eeuw De Nederlandse kolonisten waren de eerste ‘rope-skippers’ van Amerika. De Engelse bestuurders over de Nederlandse Kolonie in de Hudson Vallei vonden het een belachelijk gezicht al die springende Nederlanders over een of twee touwtjes.

Al dat touwtje springen gebeurde voor de huizen van de Kolonisten. Tijdens het springen begeleidden de kinderen hun sprongen met allerlei soorten liedjes welke door de Engelsen en Fransen natuurlijk niet werden verstaan. Vreemd genoeg waren het de Engelsen die het springen in twee draaiende touwen “Double Dutch” gingen noemden. De naam werd een minachtende term voor alles wat ‘Nederlands’ en dus in de ogen van de Engelsen minderwaardig was.

Vormen

Rope skipping is de verzameling van een reeks verschillende vormen van touwspringen. In essentie is elke bewegingsvorm op basis van een springtouw een vorm van rope skipping. Een aantal vormen zijn echter expliciet benoemd.

Single Rope

Alleen springen in één touw.

Double Dutch

Bij double dutch heb je twee draaiers die twee touwen alternerend ronddraaien. In de touwen bevinden zich één of meerdere springers.

Chinese Wheel

Bij chinese wheel heb je minstens twee personen die elkaars single rope touw vasthebben. Je draait dus niet voor jezelf, maar wel voor de persoon of personen naast je. Indien je aan het uiteinde staat van de reeks personen, dan draai je voor jezelf en voor de persoon naast je. De term wordt aangepast naargelang het aantal springers. Met twee springers heet het Chinese 2-wheel, met drie springers Chinese 3-wheel, met vier Chinese 4-wheel, enz. …

2 people 1 rope

Bij 2 people 1 heb je twee personen die in 1 touw springen. Dit kunnen ze doen door samen te draaien of door 1 persoon te laten draaien en de andere te laten springen. Je draait dus niet steeds voor jezelf.

Traveler

Verschillende springers staan op een lijn zonder touw. 1 springen wel met touw zal al springend langs hen komen. Op de moment dat de persoon met touw je passeert zal hij je meenemen in zijn touw en moet je dus ook springen. Deze biedt vele combinaties die kunnen uitgeprobeerd worden.

Long Rope

Zoals de naam het zegt wordt dit met een lang touw beoefend. Twee draaiers zorgen voor het draaien van het touw. In tegenstelling tot Double Dutch wordt dit maar met 1 touw uitgevoerd en is het touw veel langer dan dat van Double Dutch.

Last modified: 4 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.